12d Model Forum Index 12d Model
Civil and Surveying Software
 
RegisterRegister   Log inLog in 

Bad polygon: Polygon intersects itself!

 
Post new topic   Reply to topic    12d Model Forum Index -> 12d Practice Version - General
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Randall Trites



Joined: 30 Oct 2014
Posts: 7

Alberta, Canada

PostPosted: Fri 13 Feb, 2015 8:29 am    Post subject: Bad polygon: Polygon intersects itself! Reply with quote

I'm using an interface polygon to surround the areas where I am calculating volumes. I get the message: "Bad polygon: Polygon intersects itself!" Does anyone have an idea how to fix.

I'm a new user.....probably something in my workflow.
_________________
Randall
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Carl Ryan



Joined: 28 Oct 2005
Posts: 88

Western Australia, Australia

PostPosted: Fri 13 Feb, 2015 12:48 pm    Post subject: Reply with quote

Randall,

Manual method is to go to the output window once that error comes up. It will show chainages (or station not sure what the reference is for Canada) of where they are intersecting. If you click on that chainage it will be highlighted on the screen. You can then split and rejoin.

You can try loop removal
STRINGS > UTILITIES > LOOP REMOVAL

You can try filtering
UTILITIES > A-G > FILTER > VERTEX FILTER

or someone else may give you a better solution
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
paul hardwick



Joined: 06 Dec 2007
Posts: 705

Queensland, Australia

PostPosted: Fri 13 Feb, 2015 3:26 pm    Post subject: Reply with quote

If you don't care that you have a bad polygon you can right click on the polygon icon and select Toggle checks. This will allow you to ignor any errors, which can be dangerous.
Back to top
View user's profile Send private message AIM Address
Tim Hawke



Joined: 17 Oct 2013
Posts: 7

NA, New Zealand

PostPosted: Mon 09 Oct, 2017 12:04 pm    Post subject: Reply with quote

Try using vertex filter to remove the duplicate points then string filter and specify a length, I just tried that and it worked for me.
Back to top
View user's profile Send private message
Owen Thornton



Joined: 04 Oct 2005
Posts: 4056

Queensland, Australia

PostPosted: Mon 09 Oct, 2017 12:49 pm    Post subject: Reply with quote

If removing duplicate vertices does not make your polygon entirely "good", another thing to try would be removing any segment radii from the polygon, via:

Utilities=>Super strings=>Radius

I chanced upon a job last week where I found this extra step was necessary, due to a barely perceptible self-intersection. In any event, it is probably a good thing to do anyway, as tins are made of triangles, which obviously don't have arcs.
_________________
12d Solutions Pty Ltd
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    12d Model Forum Index -> 12d Practice Version - General All times are GMT + 11 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Contact the Forum Administrator
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group